Inhoudsopgave
Wat is een website?
We hoeven je niet uit te leggen wat een website is, want je vult in de webbrowser een adres in en je krijgt een informatieve pagina van een merk of een bedrijf. Dat wil niet zeggen dat iedere website hetzelfde is of hetzelfde doel heeft. Terwijl het ene bedrijf de website gebruikt om te laten zien wat zij voor haar klanten kan betekenen kiest de ander er juist voor om producten en diensten via de website te verkopen. De mogelijkheden zijn eindeloos en de keuze uit welke soort website je maakt of laat maken is afhankelijk van wat je met de site wilt bereiken.
Wat is een webapplicatie?
Een webapplicatie wordt steeds vaker ontwikkeld en dus ook steeds vaker gebruikt door eindgebruikers. Een webapplicatie is evenals een website toegankelijk via de webbrowser, maar het is geen website! Het is een digitale omgeving (of liever gezegd een programma of app) die op basis van de input van een gebruiker iets weergeeft of iets doet. Denk bijvoorbeeld aan de meest herkenbare webapplicatie Gmail van Google. De site van Gmail doet feitelijk niets en is allesbehalve informatief, maar als gebruiker kun je via de webbrowser wel jouw e-mails ophalen, lezen en versturen. Zo zijn er nog legio voorbeelden van webapplicaties.
Hoe werkt een webapplicatie?
Hoe een webapplicatie werkt is per applicatie afhankelijk. Het ligt er maar net aan wat je met het programma wilt bereiken en wat het moet doen. In de basis is het wel zo dat je voor het maken van een webapplicatie een server nodig hebt. Evenals dat het geval is bij het hosten van een website. De informatie en code komt op een server te staan en via een webadres is de app bereikbaar. Veel webapplicaties vereisen een inlog en zijn dus alleen te gebruiken als je een account hebt. Denk bijvoorbeeld aan de app bij een werkgever waarmee personeelsleden verlofdagen kunnen aanvragen. Dat gebeurt vaak in een afgeschermde en beveiligde omgeving. Maar er zijn ook webapplicaties die vrij toegankelijk zijn en waar je geen inlog voor nodig hebt.
De één vult de ander aan
Ondanks dat een website en een webapplicatie totaal verschillend zijn, hebben ze ook raakvlakken. Ze kunnen elkaar zelfs aanvullen als dat jouw wens is. Zo kun je bijvoorbeeld in een webapplicatie ook informatie verstrekken of verwijzingen naar een website maken. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Als voorbeeld nemen wij opnieuw Google. Op Google heb je de zoekmachine met informatie en kun je webpagina’s opzoeken en rechtsboven in is er een mogelijkheid om bepaalde diensten van Google te openen. Zoals de webapplicatie Gmail. Vanuit Gmail kun je weer gebruik maken van de zoekmachine of andere belangrijke websites van Google bezoeken.
Wat zijn duidelijke voorbeelden van een webapplicatie?
Je weet nu globaal wat nu echt het verschil is tussen een website en een webapplicatie, maar om het nog iets duidelijker te maken geven wij een aantal voorbeelden van applicaties die je via een browser kunt gebruiken. Gmail of een andere client waar je e-mails mee kunt ophalen en versturen is een duidelijk voorbeeld, maar ook internetbankieren, videobellen via Teams of Zoom en verschillende soorten agenda’s zijn duidelijke voorbeelden van webapplicaties.
Groot verschil in het bouwen van de systemen
Er zit een groot verschil in hoe een website of een webapplicatie worden gebouwd. Een website is een stuk eenvoudiger om te maken dan een applicatie en dat is niet heel vreemd. Een website bestaat grotendeels uit statische pagina’s vol met teksten, video’s en afbeeldingen. Natuurlijk heb je wel veel mogelijkheden om een website visueel aantrekkelijker te maken en daar heb je ook wel de kennis voor nodig om dat te realiseren.
Een webapplicatie is simpelweg lastiger om te maken, omdat je processen moet uitwerken. Wat doet een applicatie als een gebruiker iets invoert en over welke functies moet een gebruiker beschikken? Dit vergt al veel meer denkwerk en je moet dus ook flink wat code schrijven om een applicatie goed te laten functioneren. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat de code clean is en blijft en dat een applicatie snel werkt en gemakkelijk in gebruik is. Een ander verschil is dat een website vaak uit één of een beperkt aantal talen bestaat terwijl bij het bouwen van een webapplicatie wel tientallen codetalen gebruikt worden.
Wie kunnen websites en webapplicaties bouwen?
Een webdeveloper kan een mooie en goed functionerende website voor je bouwen, maar doorgaans kunnen zij niet of heel beperkt een applicatie ontwikkelen. Bij het bouwen van een webapplicatie ben je namelijk veel meer bezig met het schrijven van software en daar heb je dus ook een programmeur voor nodig. Die ook kennis heeft van de verschillende codetalen en goed is in het uitwerken van processen. Die niet alleen zijn afgestemd op de eisen en wensen van de eigenaar van de opdrachtgever, maar ook op die van de gebruikers. Het doel is immers dat zoveel mogelijk gebruikers de applicatie ook gebruiken! Door de kennis van verschillende codetalen is een programmeur vaak wel in staat om ook een website te bouwen.
Beheren van een webapplicatie
Het beheren van een webapplicatie is ook anders dan het beheren van een website. Bekende CMS-systemen zoals WordPress zijn eenvoudig in gebruik en vaak kunnen gebruikers zelf de nodige aanpassingen verrichten of content toevoegen als de basis eenmaal staat. Voor veranderingen in een webapplicatie heb je in de regel de hulp van de programmeur nodig. Omdat een wijziging vaak effect heeft op de daaraan gekoppelde processen. Dat moet dan opnieuw geprogrammeerd worden zodat een webapplicatie ook goed blijft functioneren.
Waarom een webapplicatie laten maken?
Als je op zoek gaat naar een methode om een webapplicatie te maken kom je legio mogelijkheden tegen om met online tutorials en programma’s (gratis en tegen betaling) een webapplicatie te bouwen, maar wees je bewust van waar je aan begint. Het is niet eenvoudig om een goede en gebruiksvriendelijke applicatie te bouwen en doorgaans heb je met deze tools niet de vrijheid om een app te bouwen die helemaal op jouw eisen en wensen is afgestemd. Wanneer je een expert inschakelt heb je dat wel terwijl je ook nog eens zeker weet dat je een goed werkende app krijgt opgeleverd.
Wat kan Wux voor jou betekenen?
Bij fullservice marketingbureau Wux hebben wij meer dan 12 jaar ervaringen met het ontwikkelen, beheren en optimaliseren van webapplicaties. Wij hebben een jong en dynamisch team van specialisten die op basis van jouw wensen en eisen een op maat gemaakt webapplicatie kunnen bouwen en beheren. Waarom zou je voor ons kiezen?
Alle expertise onder één dak
Voor het bouwen van een webapplicatie zijn meerdere specialisten nodig. Bij fullservice marketingbureau Wux werken alle specialisten onder één dak. Zij werken in teamverband om de beste applicatie op te leveren terwijl jij als opdrachtgever slechts één aanspreekpunt hebt.
Website en webapplicatie nodig? Geen probleem
Omdat wij een uitgebreid team van specialisten hebben is het ook mogelijk om diensten te combineren. Wil je naast een webapplicatie ook een nieuwe en frisse website? Dan kun je dat met ons bespreken. Zo houdt je alles onder één dak en je hoeft ook geen zaken meer te doen met verschillende bedrijven en experts.
Het beste resultaat
Wij vinden het belangrijk dat een webapplicatie naar wens is en dat je er de beoogde doelstellingen mee behaald. Simpel gezegd zijn wij pas tevreden als jij dat ook bent! Door onze duidelijke planning weet je altijd waar je aan toe bent en wordt een app ontworpen, gebouwd en getest alvorens wij het resultaat laten zien.
Beheren en optimaliseren
Een webapplicatie moet beheerd worden en ook geoptimaliseerd worden. Wil je de huidige webapplicatie uitbreiden met nieuwe functionaliteit? Wil je meer functies of juist optimaliseren om het gebruiksgemak te verbeteren? Wanneer je voor fullservice marketingbureau Wux kiest kun je deze werkzaamheden aan ons uitbesteden. Zo heb je gegarandeerd altijd een webapplicatie je met trots kunt delen met jouw klanten, personeelsleden en/of zakenpartners.