Terug naar begrippenlijst
4 minuten

Viral marketing

Viral marketing is de droom van elke marketeer. Je plaatst een campagne online, en voor je het weet delen duizenden – of zelfs miljoenen – mensen je content. Zonder dat je extra advertentiebudget hoeft uit te geven, gaat je boodschap de wereld rond. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw campagne niet in de massa verdwijnt, maar viraal gaat? Het geheim zit in de perfecte mix van emotie, deelbaarheid en perfect getimede distributie. Mensen delen alleen content die hen raakt,of dat nu door humor, verbazing of pure herkenbaarheid komt. En als ze het eenmaal massaal delen, is er geen houden meer aan!

Kale man met stoppelbaard lachend voor zwart achtergrond

Geschreven door Ferhat Tokbay

Zwaaiende emoji

Ferhat Lead digital marketeer

Meer over Ferhat

Inhoudsopgave

Van fluistercampagne tot explosie: Hoe een boodschap viraal gaat

Een virale campagne begint vaak klein. Een slimme video, een spraakmakende post of een onverwachte stunt trekt de aandacht van een eerste groep mensen. Als het goed is, voelen zij meteen de drang om het te delen. Misschien omdat het hilarisch is, misschien omdat het schokkend is, of misschien omdat het precies verwoordt wat zij denken maar nooit hebben durven zeggen.

Hoe groter de eerste golf van deelacties, hoe sneller de content zich verspreidt. Algoritmes van social media pikken op dat een post populair is en laten het aan nóg meer mensen zien. Plotseling gaan nieuwswebsites erover schrijven, influencers pikken het op en voor je het weet, is je merk het gesprek van de dag.

Maar let op: je hebt geen controle meer zodra je campagne viraal gaat. Mensen kunnen het oppikken op manieren die je niet had verwacht. Soms met een positieve impact, maar soms ook met een flinke dosis kritiek. Viral marketing is geen exacte wetenschap, maar eerder een spannend experiment.

De magische ingrediënten van een virale campagne

Waarom gaat de ene campagne door het dak, terwijl de andere compleet genegeerd wordt? Er zijn een paar ongeschreven regels voor viral succes.

  • Emotie is de motor
    Mensen delen content die iets met ze doet. Humor, ontroering, woede, verbazing – als je geen emotie oproept, gaat niemand de moeite nemen om op “delen” te klikken.
  • Timing is alles
    Een video over het ultieme vakantiegevoel werkt niet midden in de winter (tenzij je de ellende van regen en kou als contrast gebruikt). Slimme virale campagnes spelen in op actuele trends en het gesprek van de dag.
  • Mensen delen geen reclame, maar verhalen
    Niemand heeft zin om een saaie advertentie met een logo door te sturen. Maar een pakkend verhaal, een bizarre stunt of een briljante grap? Die gaan als een speer.

Viral of vergeten? De dunne lijn tussen briljant en onopgemerkt

Viral marketing is een gok. Je kunt alle ingrediënten goed hebben en tóch eindigen met een post die nauwelijks aandacht krijgt. Soms ligt het aan de timing, soms aan de doelgroep, en soms gewoon aan pech.

En dan is er nog het gevaar van een virale campagne die om de verkeerde redenen gedeeld wordt. Een campagne die bedoeld was als grappig, maar als kwetsend wordt ervaren. Of een merk dat viraal gaat door een enorme blunder in plaats van een briljante actie. De kracht van viral marketing is dat het snel en explosief is, maar dat geldt ook voor kritiek.

Wil je een virale campagne maken? Zorg dat je een sterk verhaal hebt, speel in op emotie en geef mensen een reden om het te delen. Met de juiste timing en een beetje creativiteit kan je boodschap zich razendsnel verspreiden. Het internet zit vol kansen, je hoeft alleen maar de juiste snaar te raken.

Veelgestelde vragen

Je kunt alle omstandigheden zo optimaal mogelijk maken, maar virale content is onvoorspelbaar. De beste campagnes ontstaan vaak spontaan of door een onverwachte twist.

Sommige merken lenen zich er beter voor dan anderen. Een hippe kledinglijn of een entertainmentmerk heeft meer kans op viral succes dan een notariskantoor, maar met creativiteit is alles mogelijk.

Crisiscommunicatie is cruciaal. Reageer snel, wees transparant en laat zien dat je luistert naar feedback. Soms kun je zelfs negatieve aandacht ombuigen naar iets positiefs.

Niet per se. Veel merken gebruiken betaalde promotie om een campagne een eerste duwtje in de rug te geven. Maar als het echt viral gaat, verspreidt het zich vanzelf zonder extra kosten.

Kale man met stoppelbaard lachend voor zwart achtergrond

Ferhat Tokbay Lead digital marketeer

Meer over Ferhat

Ik werk al sinds 2017 als online marketeer in verschillende functies. Als copywriter heb ik ervaring op gedaan met het schrijven van pakkende teksten en heb daarnaast bij diverse start-ups als marketeer gewerkt. In deze periode heb ik aan de klantzijde van marketing gewerkt en weet dat bij Wux in te zetten voor onze klanten vanuit bureauzijde.

Met mijn kennis help ik al onze klanten aan het formuleren van een online marketingstrategie, realiseer ik organische groei voor ze via meerdere kanalen en meet deze resultaten via Google Analytics, Ahrefs en Hootsuite. Mijn eerdere werk kan je vinden in onze klantencases.

Kale man kijkt lachend naar zijn computerscherm
Zwaaiende emoji

Ferhat Digital marketeer

Wil je jouw merk laten groeien en meer klanten bereiken?

Het team van Wux helpt je met strategieën die écht werken. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw bedrijf elke dag succesvoller kunnen maken.

Meer over marketing