Featured snippets
Featured snippets zijn de uitgelichte blokken bovenaan in de Google-zoekresultaten, waarin direct een (deel van het) antwoord op je vraag staat. Ze worden ook wel “positie 0” genoemd, omdat ze nog vóór het eerste ‘gewone’ zoekresultaat verschijnen. Je herkent ze aan de witte box met daarin een kort stukje tekst, een lijstje, tabel of afbeelding, inclusief link naar de originele bron. Het doel van een featured snippet? Google wil je zo snel mogelijk een antwoord geven, zonder dat je door hoeft te klikken. En voor contentmakers is het een uitgelezen kans om bovenaan te staan zónder per se de nummer 1-positie te hebben.
Inhoudsopgave
Niet nummer 1? Toch bovenaan
Het mooie (en frustrerende) van featured snippets is dat je pagina ineens boven alle andere kan verschijnen, ook als je eigenlijk op positie 3, 4 of 5 staat. Google kiest het antwoord dat het meest direct, duidelijk en relevant is en toont dat in de snippet. Dat betekent dat je niet per se de allersterkste domeinautoriteit hoeft te hebben. Als jouw content het beste antwoord op een veelgestelde vraag bevat, maak je een goede kans op die felbegeerde positie 0.
In een lijstje, paragraaf of tabelletje
Featured snippets komen in verschillende vormen, afhankelijk van het soort vraag:
- Paragraafsnippets: Een kort tekstfragment dat direct antwoord geeft (bijvoorbeeld “Wat is inbound marketing?”)
- Lijstjes: Stappenplannen, opsommingen of top 10’s
- Tabellen: Bijvoorbeeld prijsvergelijkingen of productspecificaties
- Video-snippets: Vaak van YouTube, met een relevant fragment
Google bepaalt het formaat aan de hand van je content én de zoekintentie van de gebruiker.
Zichtbaar zónder te adverteren
In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zorgen featured snippets vaak niet voor mínder verkeer, maar juist voor meer zichtbaarheid en autoriteit. Zelfs als mensen niet doorklikken, zien ze je merk of website als bron van het antwoord. En dat is goed voor je betrouwbaarheid én je merkherkenning. Bovendien, als mensen wél doorklikken, zijn ze vaak beter gekwalificeerd. Ze hebben het antwoord gelezen, maar willen nog meer weten.
Hoe kom je in een featured snippet?
Er is geen knop of code om je content “snippet-proof” te maken, maar je kunt Google wél helpen door je content slim in te richten. Denk aan:
- Duidelijke vraag-en-antwoordstructuren
- Korte, heldere alinea’s
- Gebruik van lijstjes of tabellen waar logisch
- Gebruik van tussenkopjes (H2, H3) met concrete vragen
- Eén onderwerp per pagina of sectie behandelen
En het allerbelangrijkste: schrijf voor mensen, niet voor Google. De zoekmachine snapt steeds beter wat logisch en nuttig is, dus houd het menselijk, overzichtelijk en concreet.
Veelgestelde vragen
Ja. Als je meerdere pagina’s hebt met goede antwoorden op veelgestelde vragen, kun je op meerdere zoekwoorden een featured snippet scoren.
Het is dubbel: je krijgt niet altijd een klik, maar je wint wel zichtbaarheid, autoriteit en merkherkenning. En bij veel zoekopdrachten klikken mensen alsnog door.
Het helpt bij sommige rich results, maar voor featured snippets is het geen vereiste. Goede content en structuur zijn belangrijker.
Zeker. Google test regelmatig met verschillende antwoorden. Door je content actueel en duidelijk te houden, vergroot je de kans om ( opnieuw) gekozen te worden.
Gerelateerde begrippen
- A/B testing tools
- A/B-testen
- Ad copy
- Ad exchange
- Affiliate marketing
- Agile development
- Agile marketing
- Algoritme
- Alt tag
- Below the Fold
- Bezoekersgedrag
- Black Hat SEO
- Blogs
- Brandbook
- Brazilian marketing
- Breadcrumbs
- Business-to-Business (B2B)
- Business-to-Consumer (B2C)
- Buyer persona
- Call-to-action (CTA)
- Canonical URL
- CapCut
- Case studies
- Click-through rate (CTR)