Sitemap
Een sitemap is een bestand of pagina waarin de structuur van een website wordt weergegeven. Het helpt zoekmachines zoals Google om pagina’s efficiënter te indexeren en maakt het voor gebruikers gemakkelijker om de inhoud van een website te begrijpen. Sitemaps kunnen zowel in XML (voor zoekmachines) als HTML (voor gebruikers) worden gemaakt.
Inhoudsopgave
De sleutel tot betere vindbaarheid
Een sitemap zorgt ervoor dat zoekmachines je website sneller en efficiënter kunnen indexeren, wat vooral handig is voor websites die nog weinig backlinks hebben, zoals nieuwe domeinen. Ook grote websites met veel pagina’s en categorieën profiteren van een sitemap, omdat deze helpt om alle content beter in kaart te brengen.
Daarnaast is een sitemap waardevol voor websites met een complexe of minder goed gestructureerde navigatie, waar zoekmachines anders moeite zouden hebben om bepaalde pagina’s te vinden. Dit geldt ook voor pagina’s die minder goed bereikbaar zijn via interne links. Naast de voordelen voor SEO helpt een HTML-sitemap bezoekers om eenvoudiger door je website te navigeren en snel de juiste informatie te vinden.
Welke soorten sitemaps zijn er?
Niet elke sitemap is hetzelfde. Afhankelijk van je doelen kun je kiezen tussen verschillende typen sitemaps.
XML-sitemap: De routekaart voor zoekmachines
Een XML-sitemap is een gestructureerd bestand dat zoekmachines helpt bij het indexeren van je pagina’s. Het bevat informatie over:
- De URL’s op je website
- Wanneer een pagina voor het laatst is bijgewerkt
- Hoe vaak een pagina verandert
- De prioriteit van pagina’s binnen je site
HTML-sitemap: Een handig overzicht voor bezoekers
Een HTML-sitemap is een pagina op je website met een gestructureerde lijst van alle belangrijke pagina’s. Dit helpt bezoekers snel de juiste informatie te vinden, vooral als de navigatie minder overzichtelijk is.
Zelf een sitemap maken: Zo doe je dat
Wil je een sitemap maken? Dit kan handmatig of met handige tools. Een goed ingestelde sitemap zorgt ervoor dat je website beter wordt gevonden en sneller wordt geïndexeerd. Zorg dus dat je deze op de juiste manier instelt en indient bij Google!
- Populaire tools om automatisch een sitemap te genereren zijn onder andere:
- Yoast SEO (voor WordPress-gebruikers)
- Google XML Sitemaps Plugin
- Screaming Frog SEO Spider
- Online generators zoals XML-sitemaps.com
Gebruik je WordPress? Dan genereert de Yoast SEO-plugin automatisch een XML-sitemap die je direct kunt gebruiken.
Veelgestelde vragen
Nee, maar het is sterk aan te raden. Vooral bij grote of nieuwe websites helpt een sitemap om sneller en beter geïndexeerd te worden.
Als je regelmatig nieuwe content plaatst, is het slim om je sitemap automatisch te laten updaten. Dit kan met een plug-in of een CMS-instelling.
Ja, grote websites verdelen hun sitemaps vaak in verschillende categorieën, zoals aparte sitemaps voor blogs, producten en afbeeldingen. Deze worden samengevoegd in een sitemap-indexbestand.
Check je sitemap in Google Search Console. Hier kun je foutmeldingen bekijken en oplossen, zoals ongeldige URL’s of indexeringsproblemen.
Gerelateerde begrippen
- 404-pagina
- A/B-testen
- Above the Fold
- Adaptive design
- Afbeeldingsresolutie
- AJAX
- Anchor tekst
- Aspect ratio
- Below the Fold
- Bitbucket
- Bounce rate
- Brandbook
- Breadcrumbs
- Business-to-Business (B2B)
- Business-to-Consumer (B2C)
- Call To Action (CTA)
- Canva
- Case studies
- Click-through rate (CTR)
- Cloudflare
- Content marketing
- Contentkalender
- Conversie-optimalisatie (CRO)
- Copyright