Terug naar begrippenlijst
4 minuten

WordPress

WordPress is een gratis Content Management Systeem (CMS) dat als Open Source wordt vrijgegeven. Binnen het systeem van WordPress is het mogelijk om een website, webshop of blog te bouwen. De Open Source licentie houdt in dat het gebruiken, aanpassen en verspreiden van de broncode voor iedereen toegankelijk is. Voor onze WordPress websites houdt dat in dat zowel wij als onze klanten er makkelijk in kunnen werken.

Geschreven door Stan Classens

Stan Front-end developer

Meer over Stan

Inhoudsopgave

Wat is WordPress precies?

WordPress is een systeem dat wereldwijd wordt gebruikt om websites op te bouwen. Wereldwijd gebruiken gemiddeld 43% van alle sites WordPress. Dat zijn ongeveer 472 miljoen websites. Het is daarmee 17 keer zo populair als de nummer 2 CMS Wix. Niet zo gek als je kijkt naar de voordelen van een WordPress website ten opzichte van de concurrentie:

  • Flexibel en gratis te gebruiken
  • Makkelijk om in te stellen
  • Aanpasbaar door de vele thema’s
  • Plugins die bijna alle functionaliteiten mogelijk maken
WordPress is een gratis Content Management Systeem (CMS) dat als Open Source wordt vrijgegeven.

Afbeelding 1: ter illustratie van het Wordpress Dashboard. Hier kom je uit als je inlogt op de achterkant van je website.

Hoe werkt WordPress?

Hoewel WordPress volledig aanpasbaar is, zijn er een paar elementen die op ieder website terug komen.

  1. Plugins:
    Plugins zijn losse toevoegingen aan de website voor extra mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een contactformulier toevoegen, dan kan dat met een handige plugin.
  2. Thema’s:
    Een thema bevat visuele elementen die je website vorm geven. Als je niet zelf aan de slag wilt met het ontwerpen van het uiterlijk van je website, kan je met een thema een design instellen.
  3. Dashboard:
    De achterzijde van je WordPress website die bezoekers niet te zien krijgen. Hier kan je de instellingen aanpassen, pagina’s toevoegen of verwijderen en blogs schrijven. Ook geïnstalleerde plugins vind je hier terug.

Populaire WordPress plugins

Kenmerkend voor WordPress zijn de vele verschillende plugins die je aan de CMS kunt koppelen. Hiermee kan jouw website verschillende vormen en maten aannemen. Enkele van de meest bekende en gebruikte plugins zijn:

  1. WooCommerce
    Dit is dé plugin voor als je een eigen webshop wilt beheren. Met WooCommerce kun je met gemak producten toe voegen en een betalingsmogelijkheid instellen.
  2. Yoast SEO
    Deze plugin zorgt ervoor dat jouw website tot een bepaalde mate geoptimaliseerd is voor zoekmachines.
  3. Gravity Forms
    Als je jouw klanten de mogelijkheid wilt geven om in contact te komen met jouw bedrijf, wil je dat doen met een contactformulier. Gravity forms is momenteel de best gebruikte formulier voor offerte aanvragen, contact pagina’s en landingspagina’s.

Mijn advies

Je website is vaak de eerste kennismaking van jouw doelgroep met je bedrijf. Met WordPress kies je voor een van de meest gebruiksvriendelijks systemen voor CMS. Als je op zoek bent naar een maatwerk website die volledig op jouw bedrijf, huisstijl en toekomstige groei afgestemd is kan je altijd een professionele webbuilder hiernaar laten kijken. Zo weet je zeker dat je een goede en snelle website krijgt.

Veelgestelde vragen

WordPress biedt de mogelijkheid om verschillende soorten websites te ontwerpen. Wil je bijvoorbeeld een webshop voor een product of kennis delen over jouw vakgebied? Met de juiste plugins kan je eenvoudig instellen.

De meeste functies van WordPress werken zonder dat je hoeft te coderen en zijn juist ontworpen zodat iedereen hier gebruik van kan maken. Wil je echter een maatwerk website, kun je ervoor kiezen om een WordPress developer in te schakelen.

WordPress zelf is gratis om te gebruiken. Echter moet je betalen voor zaken zoals hosting om de website live te krijgen en eventuele plugins of thema’s die geld kosten.

Stan Classens Front-end developer

Meer over Stan

Ik ben sinds 2019 werkzaam als front-end developer, waar ik uitgebreide ervaring heb opgedaan in het creëren van gebruiksvriendelijke en responsieve websites en webshops. Mijn expertise ligt voornamelijk in het werken met WordPress, waarbij ik maatwerkoplossingen ontwikkel die aansluiten bij de behoeften van de klant.

Daarnaast ben ik altijd bezig met het verbeteren van mijn vaardigheden en blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de front-end technologie.

Zwaaiende emoji

Remco Back-end developer

Het team van Wux staat voor je klaar om samen te werken aan wordpress. Neem vandaag nog contact op om te ontdekken hoe wij bedrijven zoals dat van jou elke dag succesvoller maken.

Kennismakingsgesprek