Plugin
Een plug-in is een stukje software dat extra functies toevoegt aan een digitaal systeem of programma. Simpel gezegd: het geeft je website of applicatie net dat beetje extra, zonder dat je alles opnieuw hoeft te bouwen. Plug-ins kunnen bijvoorbeeld extra code-elementen toevoegen aan je website om specifieke functionaliteiten toe te voegen.
Niet elke plug-in werkt zelfstandig; sommige hebben een “host”-applicatie nodig om hun werk te kunnen doen. Dus hoewel de naam suggereert dat je het simpelweg “inplugt” en klaar bent, is dat niet altijd het geval. Plug-ins zijn vooral handige hulpmiddelen om je website flexibel en schaalbaar te houden zonder meteen in grote, complexe aanpassingen te hoeven duiken.
Inhoudsopgave
Bekende plug-ins
Er zijn talloze plug-ins, voor elk soort website of webshop. Een van de meest bekende plug-ins voor SEO is bijvoorbeeld Yoast SEO, een gebruiksvriendelijke tool om online beter gevonden te worden. Met de WooCommerce plug-in maak je van elke website een volwaardige webshop en zet je makkelijk een e-mailcampagne op met Mailchimp. Voor iedere toepassing is wel een plug-in te vinden.
Let op: te veel plug-ins kunnen juist averechts werken. Overmatige toevoegingen kunnen de basiscode van je website namelijk vervuilen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een lagere SEO-waarde en een traag ladende pagina. En vergeet niet dat sommige plug-ins elkaar in de weg kunnen zitten, wat ten koste gaat van de functionaliteit. Zorg dus voor een goede balans en kies alleen de plug-ins die echt iets toevoegen aan je site.
Mijn advies
Ga je plug-ins installeren? Neem dan even de tijd om te bepalen welke je écht nodig hebt en welke de beste optie is voor jouw website of webshop. Zorg dat je plug-ins elkaar niet tegenwerken, en hou ze altijd up-to-date – dat maakt je site niet alleen veiliger, maar zorgt er ook voor dat alles soepel blijft draaien. Probeer het aantal plug-ins tot een minimum te beperken om je website snel en SEO vriendelijk te houden. Kies dus bewust en gebruik plug-ins als een slimme aanvulling op je site zonder te overdrijven.
Veelgestelde vragen
Een plug-in installeren is simpel. In je WordPress-dashboard ga je naar Plugins > Nieuwe plugin toevoegen. Je kunt hier zoeken naar een gratis plug-in, of je eigen plug-in-bestand uploaden als je er eentje hebt gekocht. Klik vervolgens op ‘Installeren’ en daarna op ‘Activeren’.
Een plug-in wordt gebruikt voor verschillende toepassingen maar voegt altijd extra functies toe aan je huidige website of webshop.
Om er zeker van te zijn dat je de juiste plug-in uitkiest, is het slim om te kijken wanneer een plug-in voor het laatst is geüpdatet, of deze betaald is en ervaringen van anderen.