Feature
Een feature is een functioneel onderdeel of eigenschap van een product – meestal van een app, website of stuk software. Denk aan het uploaden van een profielfoto, een ‘save for later’-knop in een webshop, of het versturen van pushmeldingen via een app. Features zijn de dingen die je product of dienst kan. Ze vormen samen de ervaring die je gebruiker heeft. Hoe slimmer, gebruiksvriendelijker of unieker de features, hoe sterker je product in de markt staat.
Inhoudsopgave
Meer dan ‘een knopje erbij’
Een feature is nooit zomaar iets dat “er even bij” komt. Elke nieuwe functionaliteit heeft invloed op techniek, UX, design én de gebruikersverwachting. Daarom gaat het bij features niet alleen om wat je maakt, maar vooral om waarom je het maakt.
Is het een antwoord op een gebruikersbehoefte? Verbetert het de gebruikerservaring? Of zorgt het juist voor verwarring, complexiteit of onderhoudslast? De beste features lossen echte problemen op. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk.
Kleine feature, grote impact
Sommige features lijken klein, maar maken een wereld van verschil. Denk aan:
- Een ‘wachtwoord vergeten?’-functie
- In-app zoekfunctionaliteit
- Live voorraadinformatie in een webshop
- Donkere modus in een app
Niet groots of ingewikkeld, maar enorm waardevol voor de gebruiker. Daarom is het bij features niet altijd de vraag: “kunnen we het bouwen?”, maar vooral: “moeten we het bouwen?”.
Feature ≠ product
Een veelgemaakte verwarring: een feature is niet hetzelfde als een product. Een app is een product, maar de mogelijkheid om in te loggen met je vingerafdruk is een feature. Een platform is een product, maar gebruikersreviews zijn een feature.
Features versterken het product en maken het onderscheidend of gebruiksvriendelijker, maar op zichzelf zijn ze zelden het hele verhaal.
Veelgestelde vragen
Een feature is (nieuwe) functionaliteit. Een bugfix is een correctie van iets dat niet goed werkt.
Op basis van gebruikersfeedback, data, impact en business value. Het liefst klein beginnen en valideren via MVP’s.
Nee. Vaak begin je met een basisversie, test je die met gebruikers, en verbeter je op basis van feedback (iteratief werken).
Zeker. Niet gebruikte, verouderde of verwarrende features kunnen de gebruikerservaring zelfs schaden, dus schoonhouden is slim.