Terug naar begrippenlijst

TypeScript

TypeScript is een programmeertaal die bovenop JavaScript is gebouwd. Het voegt types toe aan je code, zodat je tijdens het ontwikkelen al kunt controleren of je dingen op de juiste manier gebruikt – nog vóór je code live gaat. TypeScript is JavaScript, maar dan met een veiligheidsnet. En dat maakt het schrijven van robuuste, schaalbare software een stuk fijner én minder foutgevoelig.

Geschreven door Thijn de Haas

Zwaaiende emoji

Thijn Lead developer

Meer over Thijn

Inhoudsopgave

Foutloos voelt beter

In gewone JavaScript kun je een variabele eerst gebruiken als een getal, en ‘m later per ongeluk behandelen als tekst. Of een functie aanroepen zonder te weten wat erin hoort. Dat werkt… tot het fout gaat.

Met TypeScript geef je je code duidelijkheid mee, zoals:

  • Deze variabele is een string
  • Deze functie verwacht een number en geeft een boolean (true of false, oftewel waar of niet waar) terug
  • Dit object mag maar drie eigenschappen hebben

Je code wordt hierdoor voorspelbaarder, makkelijker te begrijpen én eenvoudiger te onderhouden – zeker in grotere softwareprojecten met meerdere developers.

Gewoon JavaScript, maar slimmer

Een van de fijne dingen aan TypeScript is dat het gewoon naar JavaScript compileert. Dat betekent dat je het overal kunt draaien waar JavaScript draait: in de browser, op Node.js, in je React-app of zelfs in een WordPress-plugin.

Je hoeft niet helemaal opnieuw te leren programmeren. Alles wat in JavaScript kan, kan ook in TypeScript – je voegt er alleen structuur en veiligheid aan toe. Het is als JavaScript met een handleiding erbij.

Structuur is sexy (voor je code)

TypeScript helpt je om met meer zekerheid en structuur te ontwikkelen door ondersteuning te bieden bij onder andere:

  • Bugs eerder te vinden
  • Slimmere autocompletion te krijgen in je code-editor
  • Duidelijkere API’s te maken
  • Beter te samenwerken in teams
  • Grotere codebases overzichtelijk te houden

Het is dan ook geen verrassing dat frameworks als Angular standaard met TypeScript werken, en dat ook React-, Vue- en Node-projecten er steeds vaker voor kiezen. Voor wie serieus bouwt aan software, is TypeScript inmiddels bijna standaard geworden.

Veelgestelde vragen

Nee. Je kunt TypeScript stap voor stap invoeren, naast bestaande JavaScript-code. Het is juist bedoeld als uitbreiding.

Nee. TypeScript wordt gecompileerd naar “gewoon” JavaScript. Er zit dus geen runtime-gewicht aan vast.

Niet als je al met JavaScript werkt. Het kost wat gewenning, maar de voordelen van TypeScript merk je al snel.

Voor schaalbaarheid, duidelijkheid en betrouwbaarheid. Hoe groter je codebase, hoe meer voordeel je hebt van types.

Thijn de Haas Lead developer

Meer over Thijn

Mijn programmeeravontuur begon rond mijn twaalfde, toen ik ontdekte dat je met code vrijwel alles kunt maken. Ik begon met het bouwen van kleine projecten en startte al snel mijn eigen hostingdienst, wat me veel leerde over maatwerkcode, serverbeheer en het koppelen aan websites. Deze kennis pas ik nu dagelijks toe in mijn werk aan websites en applicaties.

Als student Applicatieontwikkelaar liep ik drie stages bij Wux, waarbij ik tijdens de eerste stage mijn eerste bedrijf startte, deels op advies van Bo. Deze ervaringen vormden het fundament van mijn rol als lead developer en mede-eigenaar van Wux. Met een constante interesse in nieuwe technieken en het meedenken naar de beste oplossingen, zet ik mijn expertise dagelijks in om complexe vraagstukken op te lossen samen met mijn team.

Twee mannen in overleg tijdens het werk achter hun computerschermen
Zwaaiende emoji

Thijn Back-end developer

Op zoek naar slimme software-oplossingen die jouw bedrijf efficiënter maken?

Het team van Wux ontwikkelt maatwerk software die aansluit bij jouw behoeften. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw bedrijf elke dag succesvoller kunnen maken.

Meer over software