Terug naar begrippenlijst

Mobile-first design

Mobile-first design is een benadering in webdesign waarbij je begint met het ontwerpen van een website voor mobiele apparaten. Pas daarna volgt de uitbreiding naar grotere schermen zoals tablets en desktops. In plaats van een desktopsite die wordt “teruggeschaald” voor mobiel, ontwerp je vanaf het kleinste scherm omhoog. Waarom? Omdat mobiel gebruik inmiddels allang de norm is geworden. Een goede mobiele ervaring is niet langer een ‘extraatje’, maar de basis.

Lachende jongeman met bril op en spijkerjack aan, tegen een zwarte achtergrond

Geschreven door Mika de Bruijn

Zwaaiende emoji

Mika Lead digital designer

Meer over Mika

Inhoudsopgave

Eerst het kleine scherm, dan de rest

Vroeger werd een website vaak ontworpen op een groot scherm, en daarna ‘responsive’ gemaakt zodat het ook op mobiel enigszins werkte. Maar wat op desktop logisch voelt, kan op een telefoonscherm chaotisch of onduidelijk worden.

Mobile-first draait die volgorde om: je begint met de kern. Wat moet de gebruiker écht kunnen doen op zijn telefoon? Welke informatie is het belangrijkst? Door vanaf het begin keuzes te maken voor een kleiner scherm, dwing je jezelf tot eenvoud en duidelijkheid – en dat komt elk schermformaat ten goede.

Focus op wat ertoe doet

Een klein scherm betekent minder ruimte voor afleiding. Je kunt niet álles tegelijk tonen, dus je wordt gedwongen om prioriteiten te stellen. Mobile-first design draait daarom om:

  • Heldere hiërarchie (wat staat bovenaan?)
  • Grote, duidelijke knoppen (voor duimen, niet voor muizen)
  • Snelle laadtijden (mobiele gebruikers haken snel af)
  • Slimme navigatie die niet in de weg zit
  • Content die bondig, scanbaar en relevant is

Het resultaat is een site die niet alleen mobiel werkt, maar in de kern gebruiksvriendelijker is voor iedereen.

Google kijkt ook mee

Mobile-first design is niet alleen fijn voor je bezoekers, maar ook goed voor je SEO. Google indexeert websites sinds 2019 standaard via hun mobile-first indexing. Dat betekent dat je mobiele site het uitgangspunt is voor hoe Google je content beoordeelt. Is je mobiele versie onvolledig of rommelig? Dan heeft dat directe invloed op je ranking, zelfs op desktop.

Met mobile-first doe je dus niet alleen je gebruikers een plezier, maar werk je ook aan betere vindbaarheid.

Werken vanuit beperkingen maakt je creatiever

Op mobiele apparaten heb je minder ruimte, minder laadtijd en vaak minder aandacht. Dat klinkt als een beperking, maar in de wereld van design is dat juist vaak een voordeel. Want beperkingen zorgen voor focus, en focus leidt tot betere keuzes.

Wie vanuit mobile-first denkt, maakt bewustere ontwerpbeslissingen. Je bouwt je content laag voor laag op: van essentieel tot ‘leuk om te hebben’. En dat levert vaak een veel sterkere, strakkere en effectievere website op (ook op grotere schermen).

Veelgestelde vragen

Nee. Ook als het aandeel mobiel ‘maar’ 40% is, wil je die gebruikers een optimale gebruikerservaring bieden. En Google kijkt sowieso met aandacht naar websites die vanuit een mobiel perspectief ontwikkeld zijn.

Niet helemaal. Responsive design past de layout aan elk scherm aan. Mobile-first is een strategie waarbij je begint bij mobiel, en daarna uitbreidt naar grotere schermen.

Het vraagt andere keuzes, maar het hoeft niet moeilijker te zijn. Het zorgt juist voor meer focus en betere usability.

Dan is dat een goed signaal om je content te herstructureren. Mobile-first dwingt je om kritisch te kijken: wat is echt nodig, en wat kan eenvoudiger?

Lachende jongeman met bril op en spijkerjack aan, tegen een zwarte achtergrond

Mika de Bruijn Lead digital designer

Meer over Mika

Sinds mijn 16e ben ik serieus bezig met het ontwerpen en bouwen van websites. Wat begon met projecten voor familie en vrienden, groeide al snel uit tot een echte passie. Tijdens een eerdere stage werd het me duidelijk: dit is wat ik wilde doen. Naast het creatieve proces van websites bedenken en realiseren, trok het ondernemerschap me ook enorm aan. Na twee stages bij Wux en diverse freelance opdrachten waarin ik veel leerde over online marketing – van websites tot social media, SEO en ads – besloot ik fulltime bij Wux aan de slag te gaan als Lead Digital Designer, waar ik de vrijheid heb om te doen wat ik leuk vind, samen met collega’s die net zo gedreven.

Man zit achter laptop en toont een AI-agent aan vrouw in wit shirt die ernaast zit.
Zwaaiende emoji

Mika Digital designer

Wil je een website die niet alleen mooi is, maar ook resultaten oplevert?

Het team van Wux ontwerpt gebruiksvriendelijke en conversiegerichte designs die meer zeggen dan duizend woorden. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw bedrijf elke dag succesvoller kunnen maken.

Meer over webdesign