Terug naar begrippenlijst
3 minuten

Design Thinking

Design Thinking is een manier van denken en werken waarmee je creatieve oplossingen bedenkt voor echte problemen. Het draait niet om meteen iets bouwen, maar om eerst begrijpen wát het probleem precies is en voor wie dit probleem van toepassing is. Je werkt vanuit de gebruiker, test je ideeën snel, en staat open om te falen en opnieuw te proberen. Het is een aanpak die niet alleen door designers wordt gebruikt, maar ook door marketeers, developers, beleidsmakers, onderwijzers. Eigenlijk iedereen die iets wil verbeteren met de gebruiker als uitgangspunt.

Lachende jongeman met bril op en spijkerjack aan, tegen een zwarte achtergrond

Geschreven door Mika de Bruijn

Zwaaiende emoji

Mika Lead digital designer

Meer over Mika

Inhoudsopgave

Denken als een ontwerper (ook als je er geen bent)

Design Thinking draait om kijken door de bril van je gebruiker. Je stelt je continu de vraag: “Wat heeft deze persoon écht nodig?” Niet: wat willen wij bouwen of verkopen? Maar: welk probleem lossen we op en hoe doen we dat zo logisch en gebruiksvriendelijk mogelijk?

Je stapt dus weg van aannames, spreadsheets en ‘zo doen we dat altijd al’. Je gaat onderzoeken, voelen, testen, verbeteren. Creatief, maar ook superpraktisch.

De 5 fases van Design Thinking

Design Thinking is opgebouwd uit vijf stappen. Deze zijn niet altijd lineair – je kunt gerust heen en weer springen – maar samen vormen ze een sterk proces:

  • Empathize: Verdiep je in je gebruiker. Observeer, interview, leef je in.
  • Define: Breng het probleem scherp in beeld. Wat is nou écht de uitdaging?
  • Ideate: Denk groot. Geen beperkingen, gewoon zoveel mogelijk ideeën bedenken.
  • Prototype: Werk één of meerdere ideeën uit. Niet perfect, wél tastbaar.
  • Test: Leg je prototype voor aan je gebruiker. Wat werkt, wat niet, wat kan beter?

En dan? Herhalen, aanpassen en nog een keer proberen. Design Thinking is een proces waarin fouten maken juist onderdeel is van de oplossing.

Wat levert het je concreet op?

Design Thinking helpt je om sneller tot oplossingen te komen die écht werken, omdat ze zijn gebaseerd op wat je doelgroep nodig heeft. Je voorkomt dat je tijd verspilt aan producten of diensten waar niemand op zit te wachten.

Daarnaast zorgt het voor meer verbinding binnen je team: ontwerpers, developers en business-denkers komen letterlijk samen aan tafel. Je gaat van ruwe ideeën naar testbare prototypes in een veel korter tijdsbestek, waardoor je sneller kunt leren wat wél en niet werkt. Het proces zelf stimuleert creativiteit en betrokkenheid, omdat iedereen vanuit hetzelfde perspectief werkt: de gebruiker. En misschien wel het belangrijkste voordeel? Je maakt beslissingen op basis van échte feedback in plaats van onderbuikgevoel of aannames. Het resultaat is oplossingen die logisch aanvoelen voor je gebruiker én effectief zijn in de praktijk.

Wanneer wél (en wanneer beter niet) toepassen?

Design Thinking werkt supergoed als je met complexe of nieuwe problemen zit, waarbij de oplossing nog niet vaststaat. Denk aan het ontwikkelen van nieuwe producten, verbeteren van gebruikerservaringen of herontwerpen van processen.

Maar als je al exact weet wat je moet maken (bijvoorbeeld een standaard contactformulier), dan is Design Thinking overkill. Het is geen checklist of trucje, maar een mindset. En die zet je vooral in waar ruimte is om te ontdekken en leren.

Veelgestelde vragen

Zeker niet. Iedereen kan ermee werken, van marketeer tot ondernemer of beleidsmaker.

Ja! Design Thinking werkt net zo goed voor klantgericht design als voor het verbeteren van je interne workflow of cultuur.

Het is ideaal voor innovatie, maar ook heel geschikt om bestaande dingen slimmer of gebruiksvriendelijker te maken.

In theorie wel, maar in de praktijk kun je ook stappen overslaan of teruggaan. Het is namelijk geen keurslijf, maar een flexibel proces.

Lachende jongeman met bril op en spijkerjack aan, tegen een zwarte achtergrond

Mika de Bruijn Lead digital designer

Meer over Mika

Sinds mijn 16e ben ik serieus bezig met het ontwerpen en bouwen van websites. Wat begon met projecten voor familie en vrienden, groeide al snel uit tot een echte passie. Tijdens een eerdere stage werd het me duidelijk: dit is wat ik wilde doen. Naast het creatieve proces van websites bedenken en realiseren, trok het ondernemerschap me ook enorm aan. Na twee stages bij Wux en diverse freelance opdrachten waarin ik veel leerde over online marketing – van websites tot social media, SEO en ads – besloot ik fulltime bij Wux aan de slag te gaan als Lead Digital Designer, waar ik de vrijheid heb om te doen wat ik leuk vind, samen met collega’s die net zo gedreven.

Man zit achter laptop en toont een AI-agent aan vrouw in wit shirt die ernaast zit.
Zwaaiende emoji

Mika Digital designer

Wil je een website die niet alleen mooi is, maar ook resultaten oplevert?

Het team van Wux ontwerpt gebruiksvriendelijke en conversiegerichte designs die meer zeggen dan duizend woorden. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw bedrijf elke dag succesvoller kunnen maken.

Meer over webdesign