Terug naar begrippenlijst
3 minuten

Z-patroon

Webdesign draait niet alleen om mooie kleuren en strakke layouts. Het gaat er vooral om hoe je bezoekers door een pagina leidt. Een van de slimste technieken hiervoor is het Z-patroon, een scanpatroon dat laat zien hoe mensen visueel informatie verwerken. Terwijl het F-patroon vooral geldt voor pagina’s met veel tekst, werkt het Z-patroon perfect voor visueel sterke websites zoals landingspagina’s en advertenties. Maar hoe benut je dit in je voordeel?

Lachende jongeman met bril op en spijkerjack aan, tegen een zwarte achtergrond

Geschreven door Mika de Bruijn

Zwaaiende emoji

Mika Lead digital designer

Meer over Mika

Inhoudsopgave

Van links naar rechts, naar beneden en weer terug

Het Z-patroon is gebaseerd op hoe onze ogen een pagina scannen. We beginnen linksboven, bewegen naar rechts, dalen diagonaal af naar de linkerkant en eindigen rechts onderaan. Dit vormt een ‘Z’-vormig kijkpatroon.

Dit patroon komt vaak terug op pagina’s waar beeld en tekst samenwerken. Denk aan een landingspagina: de ogen gaan eerst naar een pakkende kop linksboven, vervolgens naar een opvallende afbeelding of call-to-action rechtsboven, daarna diagonaal naar een ondersteunende tekst of subkop links onderin, en uiteindelijk naar een belangrijke knop of afsluitende boodschap rechtsonder.

Slim gebruikmaken van het Z-patroon in je design

Omdat bezoekers volgens een natuurlijke flow scannen, kun je strategisch bepalen waar je de belangrijkste elementen plaatst. Een sterk visueel ontwerp in Z-vorm werkt goed met:

  • Een pakkende kop linksboven om meteen de aandacht te trekken.
  • Een sterke call-to-action rechtsboven, zoals een inschrijfknop of aanbieding.
  • Ondersteunende content linksonder zoals een korte uitleg of USP’s.
  • Een tweede call-to-action rechtsonder waar de scanbeweging eindigt.

Door deze logische flow te benutten, stuur je bezoekers subtiel richting conversie zonder dat ze zich ervan bewust zijn.

Veelgestelde vragen

Voor pagina’s met minder tekst en een duidelijke visuele hiërarchie, zoals landingspagina’s, homepages en advertenties. Bij langere artikelen of nieuwswebsites werkt het F-patroon vaak beter.

Plaats een opvallende knop op de plekken waar de scanbeweging begint of eindigt, zoals rechtsboven of rechtsonder. Dit vergroot de kans dat gebruikers erop klikken.

Op kleinere schermen wordt de scanrichting verticaler, maar je kunt nog steeds een Z-vorm creëren door belangrijke elementen diagonaal te positioneren.

Gebruik heatmaps om te zien hoe bezoekers je pagina scannen en test verschillende lay-outs om te kijken welke het meeste engagement oplevert.

Lachende jongeman met bril op en spijkerjack aan, tegen een zwarte achtergrond

Mika de Bruijn Lead digital designer

Meer over Mika

Sinds mijn 16e ben ik serieus bezig met het ontwerpen en bouwen van websites. Wat begon met projecten voor familie en vrienden, groeide al snel uit tot een echte passie. Tijdens een eerdere stage werd het me duidelijk: dit is wat ik wilde doen. Naast het creatieve proces van websites bedenken en realiseren, trok het ondernemerschap me ook enorm aan. Na twee stages bij Wux en diverse freelance opdrachten waarin ik veel leerde over online marketing – van websites tot social media, SEO en ads – besloot ik fulltime bij Wux aan de slag te gaan als Lead Digital Designer, waar ik de vrijheid heb om te doen wat ik leuk vind, samen met collega’s die net zo gedreven.

Man zit achter laptop en toont een AI-agent aan vrouw in wit shirt die ernaast zit.
Zwaaiende emoji

Mika Digital designer

Wil je een website die niet alleen mooi is, maar ook resultaten oplevert?

Het team van Wux ontwerpt gebruiksvriendelijke en conversiegerichte designs die meer zeggen dan duizend woorden. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw bedrijf elke dag succesvoller kunnen maken.

Meer over webdesign