Terug naar begrippenlijst
4 minuten

Voice User Interface (VUI)

Een Voice User Interface, kortweg VUI, is een gebruikersinterface die werkt via spraak. In plaats van typen of klikken, communiceer je met een systeem door te praten – en het systeem praat terug. Bekende voorbeelden zijn spraakassistenten zoals Siri, Google Assistant en Alexa. Je stelt een vraag, geeft een opdracht of start een zoekopdracht met je stem, en het systeem voert die uit of geeft een gesproken antwoord.

Lachende vrouw op zwarte achtergrond

Geschreven door Anouk Wijnen

Zwaaiende emoji

Anouk Quality engineer

Meer over Anouk

Inhoudsopgave

Technologie die luistert (letterlijk)

VUI is een van de snelst groeiende vormen van interactie, vooral op mobiele apparaten en smart speakers. Het stelt gebruikers in staat om op een natuurlijke manier te communiceren met technologie, zonder dat ze hoeven te kijken of te typen. Handig tijdens het koken, autorijden of wanneer je handen gewoon vol zijn.

Van klikken naar praten

Waar we vroeger gewend waren om alles via een scherm en toetsenbord te bedienen, maken spraakgestuurde interfaces het mogelijk om interactie veel intuïtiever te maken. Je hoeft niet meer te zoeken naar knoppen of menu’s – je zegt gewoon wat je wil, en de interface doet de rest.

Dat maakt VUI bijzonder interessant voor situaties waarin snelheid, gemak en toegankelijkheid belangrijk zijn. Denk aan:

  • Het instellen van een wekker of timer via je stem
  • Het bedienen van slimme apparaten in huis
  • Het opvragen van route-informatie terwijl je onderweg bent
  • Het plaatsen van een herhaalbestelling bij een webshop

De kracht zit in het gemak. Een goed ontworpen VUI voelt niet als technologie, maar als een gesprek.

Praten is persoonlijk

Wat VUI uniek maakt, is dat het in lijn ligt met hoe mensen van nature communiceren. Spraak is snel, menselijk en emotioneel. Maar dat betekent ook dat de verwachtingen hoog zijn: mensen verwachten dat het systeem hen begrijpt, context snapt, en een logisch antwoord geeft. Daarom is het ontwerpen van een goede voice-interface geen kwestie van wat tekstjes inspreken. Je moet rekening houden met:

  • Verschillende manieren van vragen stellen
  • Taalgebruik, accenten en uitspraakverschillen
  • Verwachtingen rond feedback (“begrijpt het me?”)
  • Situaties waarin gebruikers zich bevinden (druk, ontspannen, onderweg)

Een effectieve VUI luistert niet alleen, maar reageert ook slim en vooral natuurlijk.

Niet zomaar een spraakfunctie

Hoewel veel bedrijven denken dat “even een spraakfunctie toevoegen” genoeg is, vereist VUI een andere benadering dan traditionele interfaces. Je kunt geen interface tonen met knoppen of uitleg. Alles gebeurt auditief en dus moet je nadenken over de volgorde van informatie, het tempo, de toon en de feedback.

Een goede VUI:

  • Is duidelijk over wat er mogelijk is
  • Stuurt gebruikers subtiel door het gesprek heen
  • Herkent én herstelt misverstanden
  • Houdt het gesprek kort, maar behulpzaam

Dat maakt VUI-ontwerp eerder een combinatie van UX-design, copywriting en conversatieregie dan van pure techniek.

Veelgestelde vragen

Zeker niet. VUI wordt ook geïntegreerd in mobiele apps, auto’s, wearables en zelfs websites met spraaknavigatie.

De techniek is toegankelijker dan ooit via tools als Google Dialogflow of Amazon Alexa Skills. Maar het ontwerpen van een goede ervaring vraagt om kennis van UX, taalgebruik en context.

Een chatbot werkt meestal via tekst, terwijl VUI via spraak werkt. De basisprincipes lijken op elkaar, maar de interactie en verwachtingen zijn heel anders.

Ja, dat heet multimodale interfaces. Denk aan een smart display waarbij je zowel kunt praten als meekijken op het scherm voor extra context of visuele bevestiging.

Lachende vrouw op zwarte achtergrond

Anouk Wijnen Quality engineer

Meer over Anouk

Ik doe al sinds 2024 ervaring op als Quality Engineer om ervoor te zorgen dat onze projecten op rolletjes verlopen. Van een grondig onderzoek vooraf tot de puntjes op de i ben ik de schakel die ervoor zorgt dat een project van A tot Z klopt. Ik vertaal de wens van de klant naar ons interne team en ons eigen werk terug naar de klant. Zo blijven behoeften en output constant van dezelfde, hoge kwaliteit.

Met mijn kennis zorg ik ervoor dat de kwaliteit die bij ons zo hoog in het vaandel staat, constant gewaarborgd blijft. Mijn eerdere werk vind je terug op mijn profiel of in ons portfolio.

Man in een donkerblauw overhemd lacht naar zijn collega
Zwaaiende emoji

Yannick Projectmanager

Een website die presteert en groeit met jouw bedrijf?

Het team van Wux bouwt en optimaliseert websites die jouw online succes versnellen. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw bedrijf elke dag succesvoller kunnen maken.

Meer over websites