Terug naar begrippenlijst

Structured data

Structured data, of gestructureerde data, is extra informatie die je toevoegt aan je websitecode zodat zoekmachines beter begrijpen waar je pagina over gaat. Je bezoekers zien er niets van, maar Google (en andere zoekmachines) des te meer. Je gebruikt structured data om bijvoorbeeld aan te geven: “dit is een recept”, “dit is een product met prijs en voorraad”, “dit is een evenement met datum en locatie”. Zo geef je zoekmachines context bij je content. En als Google beter begrijpt wat er op je site staat, kun je beloond worden met meer zichtbaarheid, dankzij bijvoorbeeld rich snippets of andere opvallende weergaves in de zoekresultaten.

Geschreven door Thijn de Haas

Zwaaiende emoji

Thijn Lead developer

Meer over Thijn

Inhoudsopgave

Niet alleen lezen, maar echt begrijpen

Zonder structured data ziet een zoekmachine vooral platte tekst. Ja, het platform leest “Lasagne met spinazie”, maar weet niet of dat een recept is, een blogpost of een restaurantrecensie. Structured data maakt die betekenis expliciet.

Door extra ‘labels’ toe te voegen (via bijvoorbeeld het Schema.org-formaat) vertel je: dit is de titel van het recept, dit is de bereidingstijd, dit is de beoordeling van gebruikers. En dat zorgt voor een rijkere interpretatie door zoekmachines én een grotere kans dat je content opvalt.

Van gewoon resultaat naar rich resultaat

Structured data opent de deur naar rich results. Denk aan sterrenbeoordelingen, prijzen, beschikbaarheid, breadcrumb-navigatie of een zoekbox direct in de zoekresultaten. Allemaal elementen die jouw zoekvermelding nét even aantrekkelijker maken dan die van de concurrent.

En dat telt. Want een opvallender zoekresultaat betekent vaak een hogere klikfrequentie – zonder dat je per se hoger hoeft te ranken. Je trekt simpelweg meer aandacht, en daar draait het bovenaan de funnel om.

Is structured data ingewikkeld?

Het klinkt misschien technisch, maar structured data is beter te implementeren dan je denkt. Je kunt het handmatig toevoegen in de vorm van JSON-LD (de meest gebruikte methode), of gebruikmaken van plugins, tag managers of integraties in CMS’en zoals WordPress of Shopify.

Belangrijk is wel dat je het correct toepast. Google kijkt streng: foutieve of misleidende structured data kan leiden tot afkeuring van je rich result, of in het ergste geval tot een penalty. Dus: klein detail, groot effect. Maar dan wel netjes uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

Nee, maar het is wel een kans. Je ranking hangt er niet direct van af, maar je klikfrequentie vaak wél.

Ja, zeker als je een CMS gebruikt met goede plugins. Maar voor meer maatwerk is enige technische kennis wel handig.

Nee, structured data is een voorwaarde, geen garantie. Google bepaalt uiteindelijk zelf wat getoond wordt.

Er zijn er tientallen: van recepten en producten tot vacatures, evenementen, FAQ’s en zelfs boeken of films.

Thijn de Haas Lead developer

Meer over Thijn

Mijn programmeeravontuur begon rond mijn twaalfde, toen ik ontdekte dat je met code vrijwel alles kunt maken. Ik begon met het bouwen van kleine projecten en startte al snel mijn eigen hostingdienst, wat me veel leerde over maatwerkcode, serverbeheer en het koppelen aan websites. Deze kennis pas ik nu dagelijks toe in mijn werk aan websites en applicaties.

Als student Applicatieontwikkelaar liep ik drie stages bij Wux, waarbij ik tijdens de eerste stage mijn eerste bedrijf startte, deels op advies van Bo. Deze ervaringen vormden het fundament van mijn rol als lead developer en mede-eigenaar van Wux. Met een constante interesse in nieuwe technieken en het meedenken naar de beste oplossingen, zet ik mijn expertise dagelijks in om complexe vraagstukken op te lossen samen met mijn team.

Twee mannen in overleg tijdens het werk achter hun computerschermen
Zwaaiende emoji

Thijn Back-end developer

Op zoek naar slimme software-oplossingen die jouw bedrijf efficiënter maken?

Het team van Wux ontwikkelt maatwerk software die aansluit bij jouw behoeften. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw bedrijf elke dag succesvoller kunnen maken.

Meer over software