Terug naar begrippenlijst

Technisch ontwerp

Een technisch ontwerp is het plan waarin je precies vastlegt hoe een digitaal project gebouwd gaat worden. Het vertaalt wensen en functies (die vaak in een functioneel ontwerp staan) naar technische oplossingen. Denk aan structuur, logica, datastromen, API-koppelingen, hostingopzet en gebruikte technieken. Dit document is de brug tussen het idee en de code.

Geschreven door Remco Thijssen

Zwaaiende emoji

Remco Back-end developer

Meer over Remco

Inhoudsopgave

Van idee naar bouwplan (zonder losse eindjes)

Het technisch ontwerp zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Ontwikkelaars weten wat ze moeten bouwen. Projectmanagers kunnen inschatten hoeveel tijd iets kost. En klanten krijgen inzicht in wat er technisch gebeurt. Zo voorkom je verrassingen tijdens het ontwikkelen en test je vooraf al of iets haalbaar is.

Een goed technisch ontwerp bevat vaak:

  • Architectuur (structuur van systemen, componenten of pagina’s)
  • Gebruikte frameworks, talen en tools
  • Koppelingen met externe systemen (zoals CRM of betaalsystemen)
  • Hosting, beveiliging en performance-afspraken
  • Datamodellen en user flows

Geen technisch project zonder technisch plan

Of je nu een nieuwe webshop bouwt of een complexe webapp, zonder technisch ontwerp loop je snel vast. Het is de basis waarop keuzes worden gemaakt, knelpunten worden ontdekt en teams soepel kunnen samenwerken. En ja, het kost tijd om te maken, maar het bespaart nog veel meer tijd (en frustratie) tijdens het bouwen.

Ook bij updates, migraties of technische audits komt het technisch ontwerp van pas. Je ziet in één oogopslag hoe alles in elkaar zit en kunt onderbouwd beslissen wat er moet gebeuren.

Veelgestelde vragen

Het functioneel ontwerp beschrijft wat iets moet doen, het technisch ontwerp hoe het gebouwd wordt.

Meestal developers of technisch projectleiders, soms samen met UX’ers of contentspecialisten.

Niet officieel, maar voor bijna elk serieus project is het sterk aan te raden.

Dat hangt af van de complexiteit. Voor een simpele website volstaat een beknopt plan. Voor maatwerk heb je meer detail nodig.

Remco Thijssen Back-end developer

Meer over Remco

Ik heb de opleiding Applicatie en mediaontwikkelaar niveau 4 gevolgd bij Gildeopleidingen in Venray. Daarnaast ben ik momenteel aan het afstuderen aan de HAN voor de opleiding HBO-ICT in Arnhem. Dit is een deeltijdopleiding die ik volg naast mijn werk bij Wux. Ik werk sinds 2021 bij Wux als back-end developer. Hier ben ik als stagiaire begonnen. Ondertussen ben ik doorgegroeid en heb ik meerdere functies zoals back-end developer en projectmanager. Dit betekent dat ik alles wat ik tijdens mijn studie leer kan toepassen in mijn werk, maar ook veel praktijkervaring op doe naast de theorie. Ik pak complexe problemen aan en ben altijd op zoek naar de beste oplossing. Dit doe ik door mijn kennis die ik heb opgedaan toe te passen en up to date te blijven met de nieuwste technieken.

Twee mannen in overleg tijdens het werk achter hun computerschermen
Zwaaiende emoji

Thijn Back-end developer

Op zoek naar slimme software-oplossingen die jouw bedrijf efficiënter maken?

Het team van Wux ontwikkelt maatwerk software die aansluit bij jouw behoeften. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw bedrijf elke dag succesvoller kunnen maken.

Meer over software