Terug naar begrippenlijst
2 minuten

No-code AI

No-code AI betekent dat je AI-toepassingen kunt bouwen zonder ook maar één regel code te schrijven. Geen Python, geen terminal, geen API’s maar wél slimme modellen, workflows en dashboards. Je werkt via gebruiksvriendelijke interfaces waarin je modellen traint, data koppelt of automatiseringen bouwt door te klikken, slepen en in te vullen. Het is AI voor iedereen die ideeën heeft, maar geen developer is.

lachende-man-met-zwarte-achtergrond

Geschreven door Bo Pennings

Zwaaiende emoji

Bo AI specialist

Meer over Bo

Inhoudsopgave

Klikken is het nieuwe coderen

Stel je wilt klantreacties analyseren, automatisch e-mails taggen of afbeeldingen categoriseren. Dat klinkt als werk voor een data scientist, maar met no-code AI klik je zo’n toepassing zelf in elkaar. Platforms helpen je met kant-en-klare modellen, duidelijke stappen en slimme suggesties. Jij levert de data en het doel, de tool regelt de rest.

Sneller van plan naar prototype

AI is niet meer alleen voor techgiganten en ingenieurs. Bedrijven willen snelheid, schaalbaarheid en eenvoud. En dat is precies wat no-code AI biedt: je kunt sneller experimenteren, prototypes maken en processen optimaliseren zonder afhankelijk te zijn van IT of externe developers.

Of je nu een marketeer bent die betere campagnes wil, een HR-medewerker die sollicitaties wil filteren, of een ondernemer met veel klantdata: no-code AI maakt de drempel laag, en de impact groot.

Eenvoudig? Ja. Beperkt? Soms.

No-code AI is ideaal voor standaardtaken en herhaalbare processen. Maar het heeft ook grenzen: je kunt minder diep aanpassen, en sommige modellen blijven wat generiek. Zie het als de instapversie van AI: krachtig genoeg voor veel toepassingen, maar niet gebouwd voor alles. Als je verder wilt personaliseren of optimaliseren, is low-code of maatwerk vaak de volgende stap.

Veelgestelde vragen

No-code AI is helemaal zonder programmeren. Low-code AI is soms nog wat technische kennis nodig, bijvoorbeeld bij dataverwerking of logica.

Nee. Als je weet wat je wilt automatiseren of voorspellen, helpen de tools je met de rest. Je hoeft alleen logisch te kunnen denken.

Populaire no-code AI-platformen zijn onder andere: Peltarion, Akkio, Lobe, Google Teachable Machine en Obviously AI.

Ja, vaak wel. Veel tools laten je je eigen data uploaden, waarmee je een model kunt trainen, bijvoorbeeld voor tekst, cijfers of beeld.

lachende-man-met-zwarte-achtergrond

Bo Pennings AI specialist

Meer over Bo

Ik werk al 15 jaar bij Wux als solutions architect en heb in deze periode kennis opgedaan over front-end, back-end en software ontwikkeling. De afgelopen jaren heb ik me steeds meer verdiept in kunstmatige intelligentie en hoe dit ingezet kan worden voor onze klanten. Zo help ik bedrijven in het MKB met complexe, technische vraagstukken in hun operatie en vertaal dit naar gebruiksvriendelijke applicaties.

Door mijn expertise heb ik honderden bedrijven geholpen op een transparante manier met een online groei en verbeterde online zichtbaarheid. Ik word regelmatig gevraagd voor mijn input over ontwikkelingen in het digitaal landschap en vertel hierover in andere media. Voor meer informatie kan je ons portfolio en mijn profiel bekijken.

Twee lachende collega's in overleg kijkende naar een computerscherm
Zwaaiende emoji

Remco Back-end developer

Hoe kunnen we ook jouw bedrijf laten groeien?

Het team van Wux staat voor je klaar om samen te werken aan jouw online groei. Neem vandaag nog contact op om te ontdekken hoe wij bedrijven zoals dat van jou elke dag succesvoller maken.

Kennismakingsgesprek