Terug naar begrippenlijst
2 minuten

Validatie

Validatie in AI en Machine Learning betekent: testen of je model doet wat het belooft. Na het trainen van een model op een bepaalde dataset, wil je controleren of het ook buiten die trainingsdata goed presteert. Dat doe je met een aparte set gegevens: de validatieset. Zie het als een soort proefexamen: het model heeft geoefend op bekende voorbeelden, maar nu krijgt het nieuwe vragen voorgelegd. Niet om te trainen, maar om te checken.

lachende-man-met-zwarte-achtergrond

Geschreven door Bo Pennings

Zwaaiende emoji

Bo AI specialist

Meer over Bo

Inhoudsopgave

Eerst proefdraaien, dan pas uitrollen

Validatie is geen eenmalige check, maar een essentieel onderdeel van het ontwikkelproces van AI-modellen. Zonder validatie weet je namelijk niet of je model bruikbaar is in de echte wereld. Het helpt je onder andere om overfitting op te sporen – dat wil zeggen: wanneer een model zó goed is geworden in het herkennen van de trainingsdata, dat het daarbuiten compleet de weg kwijt is. Met validatie kun je bijsturen voordat het model fouten maakt in de praktijk.

De feedbackfase, niet de eindcontrole

Validatie en testen worden vaak door elkaar gehaald, maar ze hebben verschillende doelen. Validatie vindt plaats tijdens het bouwen en tunen van het model. Je gebruikt de uitkomsten om verbeteringen aan te brengen. Testen komt pas ná de validatie – het is de laatste controle, met data die het model nog nooit heeft gezien en waar je niets meer aan verandert.

Wat het model belooft, moet het bewijzen

In een wereld waar AI beslissingen ondersteunt over klanten, producten of zelfs diagnoses, is het cruciaal dat een model betrouwbaar is. Validatie helpt om dat vertrouwen op te bouwen met cijfers, niet op gevoel. Bovendien voorkomt het dat je een model uitrolt dat in de praktijk slechter presteert dan op papier. Beter een fout ontdekken tijdens validatie, dan pas bij je eindgebruiker.

Veelgestelde vragen

Omdat je wilt weten hoe het model presteert op ‘nieuwe’ data. Anders test je alleen hoe goed het z’n training onthoudt en dat zegt niets over hoe het in de praktijk werkt.

Dat hangt af van je totale dataset, maar een gangbare verdeling is: 70% trainen, 15% valideren, 15% testen.

Dan is de kans groot dat het model overfit is, het heeft te specifiek geleerd en past zich niet goed aan nieuwe situaties aan.

Zeker. Juist bij kleinere datasets is het extra belangrijk om te controleren of je model robuust is. Elk foutje telt harder mee.

lachende-man-met-zwarte-achtergrond

Bo Pennings AI specialist

Meer over Bo

Ik werk al 15 jaar bij Wux als solutions architect en heb in deze periode kennis opgedaan over front-end, back-end en software ontwikkeling. De afgelopen jaren heb ik me steeds meer verdiept in kunstmatige intelligentie en hoe dit ingezet kan worden voor onze klanten. Zo help ik bedrijven in het MKB met complexe, technische vraagstukken in hun operatie en vertaal dit naar gebruiksvriendelijke applicaties.

Door mijn expertise heb ik honderden bedrijven geholpen op een transparante manier met een online groei en verbeterde online zichtbaarheid. Ik word regelmatig gevraagd voor mijn input over ontwikkelingen in het digitaal landschap en vertel hierover in andere media. Voor meer informatie kan je ons portfolio en mijn profiel bekijken.

Twee lachende collega's in overleg kijkende naar een computerscherm
Zwaaiende emoji

Remco Back-end developer

Hoe kunnen we ook jouw bedrijf laten groeien?

Het team van Wux staat voor je klaar om samen te werken aan jouw online groei. Neem vandaag nog contact op om te ontdekken hoe wij bedrijven zoals dat van jou elke dag succesvoller maken.

Kennismakingsgesprek