Terug naar begrippenlijst

Chatbot

Een chatbot is een geautomatiseerd gesprekssysteem dat vragen beantwoordt, informatie geeft of acties uitvoert – allemaal zonder tussenkomst van een mens. Je vindt ze op websites, in apps en via kanalen als WhatsApp, Facebook Messenger of live chats. Sommige bots werken op basis van vooraf ingestelde regels (“Als iemand dit vraagt, zeg dan dit”), andere gebruiken kunstmatige intelligentie om een gesprek natuurlijker te laten verlopen. Het doel is altijd hetzelfde: sneller helpen, slimmer automatiseren en gebruikers zo soepel mogelijk door een proces leiden.

lachende-man-met-zwarte-achtergrond

Geschreven door Bo Pennings

Zwaaiende emoji

Bo AI specialist

Meer over Bo

Inhoudsopgave

Geen mens, wél een gesprek

Een chatbot is geen robot met gevoel, maar voelt wel aan als een gesprekspartner. Of het nu gaat om een simpele vraag over verzendtijden of een complexer proces zoals een offerteaanvraag: een chatbot kan veel werk uit handen nemen.

En dat kan zelfs 24 uur per dag, 7 dagen per week. Terwijl jij slaapt, kan je chatbot gewoon klanten welkom heten, support bieden of leads verzamelen. Voor veel bedrijven is het dan ook de digitale receptionist, klantenservicemedewerker én verkoopassistent in één.

Slim automatiseren zonder de mens te vergeten

Goede chatbots zijn behulpzaam, snel en duidelijk over hun rol. Ze doen niet alsof ze menselijk zijn, maar ze bieden wél een menswaardige ervaring. Dat betekent: korte antwoorden, een duidelijke tone of voice en vooral geen frustrerende loops van “ik begrijp je vraag niet”.

En als een bot het even niet weet? Dan stuurt hij bezoekers slim door naar een menselijke medewerker. Zo combineer je het beste van twee werelden: automatisering waar het kan, persoonlijke service waar het moet.

Van FAQ tot verkoop: Bots die wat doen

Chatbots kun je inzetten voor veel meer dan alleen klantenservice. Denk aan leadgeneratie, reserveringen, feedback verzamelen, vragenlijsten afnemen of zelfs gepersonaliseerd productadvies geven.

Tools zoals ManyChat, Landbot, Tidio, Intercom of AI-chatbots op basis van GPT maken deze innovatie toegankelijk voor elk type bedrijf. Van kleine webshops tot grote dienstverleners: een goed ingerichte chatbot kan echte waarde toevoegen – mits hij logisch is opgezet en goed aansluit op je klantreis.

Veelgestelde vragen

Niet als je het goed doet. Een duidelijke, behulpzame chatbot wordt juist gewaardeerd – vooral als hij snel antwoord geeft en niet doet alsof hij menselijk is.

Nee. Veel tools werken met drag-and-drop of voorgebouwde flows. Je hebt vooral een goed idee nodig van wat je wilt automatiseren.

Absoluut. Door vragen te stellen, keuzes aan te bieden en contactgegevens te verzamelen, kun je een chatbot perfect inzetten als digitale verkoper.

Dat hangt af van je doel. AI is flexibeler en natuurlijker, maar ook moeilijker te controleren. Voor veel toepassingen is een combinatie ideaal.

lachende-man-met-zwarte-achtergrond

Bo Pennings AI specialist

Meer over Bo

Ik werk al 15 jaar bij Wux als solutions architect en heb in deze periode kennis opgedaan over front-end, back-end en software ontwikkeling. De afgelopen jaren heb ik me steeds meer verdiept in kunstmatige intelligentie en hoe dit ingezet kan worden voor onze klanten. Zo help ik bedrijven in het MKB met complexe, technische vraagstukken in hun operatie en vertaal dit naar gebruiksvriendelijke applicaties.

Door mijn expertise heb ik honderden bedrijven geholpen op een transparante manier met een online groei en verbeterde online zichtbaarheid. Ik word regelmatig gevraagd voor mijn input over ontwikkelingen in het digitaal landschap en vertel hierover in andere media. Voor meer informatie kan je ons portfolio en mijn profiel bekijken.

Twee lachende collega's in overleg kijkende naar een computerscherm
Zwaaiende emoji

Remco Back-end developer

Hoe kunnen we ook jouw bedrijf laten groeien?

Het team van Wux staat voor je klaar om samen te werken aan jouw online groei. Neem vandaag nog contact op om te ontdekken hoe wij bedrijven zoals dat van jou elke dag succesvoller maken.

Kennismakingsgesprek