Terug naar begrippenlijst

Natural Language Processing (NLP)

Natural Language Processing, oftewel NLP, is het vakgebied binnen kunstmatige intelligentie (AI) dat zich bezighoudt met het begrijpen, interpreteren en genereren van menselijke taal door computers. Denk aan chatbots die je snappen, zoekmachines die je vraag begrijpen, of AI-tools die tekst kunnen samenvatten, vertalen of analyseren. NLP is de technologie die ervoor zorgt dat een computer ‘mensentaal’ begrijpt en erop kan reageren alsof het zelf meepraat.

lachende-man-met-zwarte-achtergrond

Geschreven door Bo Pennings

Zwaaiende emoji

Bo AI specialist

Meer over Bo

Inhoudsopgave

Als machines leren luisteren (en terugpraten)

NLP zit achter veel dingen die je dagelijks gebruikt: van automatische ondertiteling op YouTube tot slimme spraakassistenten zoals Siri, Google Assistant of ChatGPT. Het stelt software in staat om tekst of spraak niet alleen te lezen, maar ook te begrijpen wat je bedoelt – inclusief eventuele typfouten, dubbelzinnigheden en context.

Of je nu zoekt op “lekkere lunch ideeën zonder ei” of zegt “zet een timer voor 10 minuten”, NLP zorgt ervoor dat het systeem snapt wat je wil, zonder dat je een technische handleiding hoeft te schrijven om begrepen te worden.

Van losse woorden naar echte betekenis

Het mooie (en moeilijke) van menselijke taal is dat het vol nuance, context en variatie zit. NLP gaat dus verder dan alleen woorden herkennen – het analyseert zinnen, patronen, intenties en relaties tussen woorden.

Zo kan NLP onderscheid maken tussen:

  • “Ik heb een bank gekocht” (meubel)
  • “Ik zit op de bank” (meubel)
  • “Ik heb geld op de bank gezet” (financiële instelling)

Kortom: NLP probeert niet alleen te lezen wat je zegt, maar ook te snappen wat je eigenlijk bedoelt.

Waarom jij er (al) iets aan hebt

NLP klinkt technisch, maar je gebruikt het waarschijnlijk vaker dan je denkt. Denk aan spamfilters die ongewenste mails herkennen, tools die sentiment in klantreviews analyseren, of software die automatisch tekst samenvat. Ook in marketing wordt NLP steeds belangrijker: van het analyseren van klantfeedback tot het personaliseren van content op basis van tone of voice.

En natuurlijk: AI-tools zoals ChatGPT of voicebots draaien bijna volledig op NLP. Zonder deze ontwikkeling zouden ze niet veel verder komen dan “Hallo, ik ben een computer”.

Veelgestelde vragen

AI is de overkoepelende technologie, NLP is een specialisatie binnen AI die zich richt op taal.

Nee. Het werkt ook met gesproken taal – via spraakherkenning – en wordt vaak gecombineerd met tekstgeneratie of voice-assistants.

Soms. NLP-modellen worden steeds beter in het herkennen van tone of voice, maar echt menselijke subtiliteit blijft lastig – zeker zonder context.

Ja! Er zijn veel tools (zoals sentimentanalyse, chatbotplatforms of tekstanalyse-software) die gebruikmaken van NLP en inzetbaar zijn zonder diepgaande technische kennis.

lachende-man-met-zwarte-achtergrond

Bo Pennings AI specialist

Meer over Bo

Ik werk al 15 jaar bij Wux als solutions architect en heb in deze periode kennis opgedaan over front-end, back-end en software ontwikkeling. De afgelopen jaren heb ik me steeds meer verdiept in kunstmatige intelligentie en hoe dit ingezet kan worden voor onze klanten. Zo help ik bedrijven in het MKB met complexe, technische vraagstukken in hun operatie en vertaal dit naar gebruiksvriendelijke applicaties.

Door mijn expertise heb ik honderden bedrijven geholpen op een transparante manier met een online groei en verbeterde online zichtbaarheid. Ik word regelmatig gevraagd voor mijn input over ontwikkelingen in het digitaal landschap en vertel hierover in andere media. Voor meer informatie kan je ons portfolio en mijn profiel bekijken.

Twee lachende collega's in overleg kijkende naar een computerscherm
Zwaaiende emoji

Remco Back-end developer

Hoe kunnen we ook jouw bedrijf laten groeien?

Het team van Wux staat voor je klaar om samen te werken aan jouw online groei. Neem vandaag nog contact op om te ontdekken hoe wij bedrijven zoals dat van jou elke dag succesvoller maken.

Kennismakingsgesprek