Terug naar begrippenlijst

Webserver

Een webserver is simpel gezegd de ober van het internet: jij vraagt om een website, en de webserver serveert deze razendsnel op jouw scherm. Technisch gezien is het een softwareprogramma (vaak draaiend op krachtige computers) dat continu klaarstaat om verzoeken van browsers te ontvangen en daarop te reageren. Zonder webserver geen websites – net zoals je zonder ober geen maaltijden krijgt opgediend.

Geschreven door Thijn de Haas

Zwaaiende emoji

Thijn Lead developer

Meer over Thijn

Inhoudsopgave

Achter de schermen: Zo werkt je webserver

Stel je typt ‘wux.nl‘ in je browser en drukt op enter. Wat gebeurt er dan achter de schermen? Jouw browser stuurt een verzoek (request) naar de webserver waarop Wux draait. De webserver kijkt snel in zijn digitale menukaart, zoekt de juiste pagina erbij en stuurt deze terug naar jouw browser. Voilà: binnen milliseconden verschijnt de site op jouw scherm.

Webservers spreken hierbij standaardtalen, zoals HTTP en HTTPS. Zie het als duidelijke communicatie tussen keuken (server) en ober (browser): ze begrijpen elkaar perfect en zorgen samen voor een soepel verloop van het proces.

Geen geduld? Snelle webservers zijn je beste vriend

Net zoals niemand zin heeft om uren te wachten in een restaurant, hebben bezoekers geen geduld voor trage websites. Een snelle, betrouwbare webserver is dus essentieel. Bovendien beloont Google snelle websites met een hogere positie in de zoekresultaten. Extra reden dus om je webserver op orde te hebben!

Een goede webserver zorgt voor:

Welke webserver past bij jou?

Er zijn meerdere soorten webservers. Apache en Nginx zijn bekende namen die je vast weleens hebt gehoord. Apache is flexibel en eenvoudig te configureren; Nginx staat bekend om snelheid en prestaties bij grote hoeveelheden verkeer. Welke het beste past, hangt af van jouw specifieke wensen en de drukte op je digitale terras.

Veelgestelde vragen

Als je zelf websites host of complexe webapplicaties beheert, zeker. Anders regelt jouw hostingprovider dit voor je.

Ja! Dit noemen we virtual hosting: één webserver kan honderden of zelfs duizenden websites tegelijk serveren.

Nee. Hosting is de fysieke plek waar je websitebestanden staan. De webserver is de software die zorgt dat bezoekers die bestanden ook daadwerkelijk kunnen zien.

Apache en Nginx zijn verreweg de populairste webservers. Apache blinkt uit in veelzijdigheid; Nginx scoort punten op snelheid.

Thijn de Haas Lead developer

Meer over Thijn

Mijn programmeeravontuur begon rond mijn twaalfde, toen ik ontdekte dat je met code vrijwel alles kunt maken. Ik begon met het bouwen van kleine projecten en startte al snel mijn eigen hostingdienst, wat me veel leerde over maatwerkcode, serverbeheer en het koppelen aan websites. Deze kennis pas ik nu dagelijks toe in mijn werk aan websites en applicaties.

Als student Applicatieontwikkelaar liep ik drie stages bij Wux, waarbij ik tijdens de eerste stage mijn eerste bedrijf startte, deels op advies van Bo. Deze ervaringen vormden het fundament van mijn rol als lead developer en mede-eigenaar van Wux. Met een constante interesse in nieuwe technieken en het meedenken naar de beste oplossingen, zet ik mijn expertise dagelijks in om complexe vraagstukken op te lossen samen met mijn team.

Man in een donkerblauw overhemd lacht naar zijn collega
Zwaaiende emoji

Yannick Projectmanager

Een website die presteert en groeit met jouw bedrijf?

Het team van Wux bouwt en optimaliseert websites die jouw online succes versnellen. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw bedrijf elke dag succesvoller kunnen maken.

Meer over websites