Web3-websites
Een Web3-website is een website die gebouwd is op basis van de principes van Web3: het “gedecentraliseerde web”. Waar het huidige internet (Web2) draait om platforms en centrale servers, draait Web3 om gebruikerscontrole, eigenaarschap en blockchaintechnologie. In de praktijk betekent dit dat een Web3-site vaak interactie heeft met een blockchain, wallets accepteert, NFT’s integreert, of content aanbiedt zonder tussenpartij. Geen Big Tech die alles beheert, maar een web waar jij (en je gebruikers) aan de knoppen zitten.
Inhoudsopgave
Van bezoekers naar mede-eigenaars
Web3-websites draaien niet alleen om informatie delen, maar om waarde verdelen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld inloggen met een wallet (zoals MetaMask), deelnemen aan governance via tokens, of zelfs mede-eigenaar worden van de content die ze bekijken of bijdragen.
In plaats van data opslaan op centrale servers, werken veel Web3-sites met gedecentraliseerde opslag (zoals IPFS), en gebruiken ze slimme contracten om automatisch afspraken vast te leggen – zonder dat er een derde partij nodig is.
Van crypto tot community: Web3 in actie
Web3-websites worden op dit moment vooral ingezet voor communities, NFT-platformen, DAO’s (decentrale organisaties) en projecten die transparantie, eigenaarschap of beloningen centraal zetten. Denk aan:
- Een webshop waar je met crypto betaalt
- Een contentplatform waar makers automatisch worden beloond
- Een DAO-site waar leden stemmen op voorstellen
- Een NFT-gallery met on-chain verificatie
Maar ook buiten de crypto-wereld ontstaan toepassingen: van loyaltyprogramma’s tot transparante donatieplatforms.
Klinkt futuristisch, maar het begint nu
Hoewel Web3 nog in ontwikkeling is, zijn de tools en frameworks om mee te bouwen er al: van Ethereum en IPFS tot web3.js, Ethers.js en Next.js met wallet-integraties.
En nee, je hoeft geen blockchain-expert te zijn. Steeds meer templates, SDK’s en plug-and-play tools maken het makkelijker om Web3-elementen in bestaande websites te integreren. Denk aan login met wallet, token gates of NFT-verificatie.
Maar let op: gebruikers verwachten transparantie, veiligheid en waarde. Web3-websites moeten méér zijn dan een buzzword op je homepage.
Veelgestelde vragen
Web2 is centraal, platformgestuurd en draait om data verzamelen. Web3 is decentraal, draait om eigenaarschap en geeft gebruikers zelf controle over hun data en identiteit.
Vaak wel. Wallets zoals MetaMask, WalletConnect of Phantom worden gebruikt om in te loggen, te betalen of te verifiëren.
De technologie is transparant en veilig, maar gebruikers moeten goed snappen wat ze doen. Scams en fouten liggen op de loer zonder kennis of goede UX.
Als je werkt met communities, digitale eigendom, loyalty of innovatie: absoluut. Maar zorg dat het meerwaarde biedt, niet alleen technologie om de technologie.
Gerelateerde begrippen
- 404-pagina
- Above the Fold
- Ad exchange
- Afbeeldingsresolutie
- AI-gegenereerde websites
- AJAX
- Anchor tekst
- Aspect ratio
- Bedankpagina
- Bitbucket
- Bounce rate
- Breadcrumbs
- Business-to-Business (B2B)
- Business-to-Consumer (B2C)
- Call-to-action (CTA)
- CAPTCHA
- Case studies
- ChatGPT
- Churn
- Click-through rate (CTR)
- Cloudflare
- Content marketing
- Contentkalender
- Conversie-optimalisatie (CRO)