Accessible Rich Internet Applications (ARIA )
ARIA staat voor Accessible Rich Internet Applications en is een set aan attributen die je toevoegt aan je HTML om interactieve webinterfaces toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking. Denk aan gebruikers die navigeren met een screenreader, toetsenbord of andere assistieve technologie. Waar standaard HTML soms tekortschiet bij dynamische of complexe interfaces, helpt ARIA om extra context en structuur te geven aan wat er op het scherm gebeurt.
Inhoudsopgave
Meer dan alleen ‘zichtbaar’
Voor veel gebruikers is een knop een visueel blokje met een label erop. Maar voor iemand die blind is, is dat label zonder ARIA niet vanzelfsprekend. Een animatie, dropdown of foutmelding kan er piekfijn uitzien, maar zonder de juiste ARIA-attributen weet een screenreader-gebruiker niet wat er gebeurt. ARIA vertelt de technologie: “dit is een knop”, “dit element is geselecteerd” of “hier gebeurt iets nieuws”. Het is dus een brug tussen de visuele interface en de assistieve technologie. Daarmee is het essentieel voor een inclusieve gebruikerservaring.
Toegankelijkheid die verder gaat dan alt-teksten
ARIA gaat verder dan alleen ‘toegankelijk denken’. Het maakt interactieve, JavaScript-gedreven elementen daadwerkelijk bruikbaar voor iedereen. Waar HTML soms zijn grenzen bereikt, vult ARIA aan met betekenis en logica.
Maar met grote kracht komt grote verantwoordelijkheid. Want verkeerd gebruik van ARIA kan juist verwarring veroorzaken. Gebruik daarom zoveel mogelijk semantische HTML, en ARIA alleen als het écht nodig is.
Toegankelijk design is inclusief design
Toegankelijke websites worden steeds belangrijker.. Niet alleen wettelijk, maar ook moreel en UX-technisch. ARIA stelt je in staat om rijkere, interactieve interfaces te bouwen zonder gebruikers buiten te sluiten. Met ARIA geef je ook niet-visuele gebruikers de juiste context, structuur en controle.
Veelgestelde vragen
Het is primair bedoeld om screenreadergebruikers te ondersteunen, maar kan ook andere assistieve technologieën helpen beter te interpreteren wat er op een pagina gebeurt.
Nee. Gebruik eerst semantische HTML. Pas als je iets bouwt dat HTML zelf niet goed uitlegt, komt ARIA in beeld.
Ja. Verkeerde rollen, onnodige labels of verkeerd geplaatste eigenschappen kunnen de ervaring juist slechter maken. Gebruik het bewust en test goed.
Niet per se, maar het vraagt om aandacht en begrip van hoe assistieve technologie werkt. Kleine attributen kunnen grote impact hebben.