Terug naar begrippenlijst

Branch

Een branch (letterlijk: zijtak) is een afsplitsing van de hoofdversie van je code. Het wordt vooral gebruikt in versiebeheersystemen zoals Git. Zie het als een kladblok waar je nieuwe ideeën in test, zonder dat je de hoofdlijn (meestal ‘main’ of ‘master’) aantast. Zo kun je veilig experimenteren met nieuwe functies, bugs oplossen of samenwerken met je team.

Geschreven door Thijn de Haas

Zwaaiende emoji

Thijn Lead developer

Meer over Thijn

Inhoudsopgave

Takje erbij? Zo hou je je codebase overzichtelijk

Met branches werk je parallel aan dezelfde codebase. Je kunt meerdere versies tegelijk hebben – eentje waar iemand werkt aan een contactformulier, een ander aan de navigatie en nog één aan het design. Zodra een wijziging klaar is, voeg je de branch weer samen met de hoofdversie: dat noemen we mergen.

Branches maken het makkelijker om:

  • In teamverband aan dezelfde site of app te werken
  • Features los van elkaar te ontwikkelen
  • Problemen op te lossen zonder risico voor livecode
  • Versies te testen en reviewen voor publicatie

Goed gebruik van branches zorgt voor rust en structuur in je ontwikkelproces. Geen wilde westen in je codebase, maar overzichtelijke zijpaden met een duidelijke route terug.

Iedereen aan boord: Zo werkt branching in de praktijk

In tools als GitHub, GitLab of Bitbucket zie je branches overal terug. Ontwikkelaars maken branches aan voor nieuwe features, bugfixes of tijdelijke tests. Maar ook contentspecialisten of designers kunnen werken met een branch als ze bijvoorbeeld een headless CMS gebruiken of samenwerken via git-achtige tools.

Als je een website ontwikkelt voor een klant, kun je zelfs een aparte branch aanmaken voor feedback. Zo test je nieuwe aanpassingen zonder dat ze al live staan. En ben je tevreden? Dan merge je ‘m met de liveversie. Netjes, gecontroleerd en zonder verrassingen.

Veelgestelde vragen

Een afsplitsing van je hoofdlijn in de code waarin je veilig wijzigingen kunt maken.

Voor nieuwe functies, bugfixes, experimenten of samenwerking zonder risico voor de hoofdcode.

Dan worden de wijzigingen uit de branch samengevoegd met de hoofdversie van de code.

Zeker. Dat is juist het voordeel: je werkt parallel aan meerdere onderdelen van een project.

Thijn de Haas Lead developer

Meer over Thijn

Mijn programmeeravontuur begon rond mijn twaalfde, toen ik ontdekte dat je met code vrijwel alles kunt maken. Ik begon met het bouwen van kleine projecten en startte al snel mijn eigen hostingdienst, wat me veel leerde over maatwerkcode, serverbeheer en het koppelen aan websites. Deze kennis pas ik nu dagelijks toe in mijn werk aan websites en applicaties.

Als student Applicatieontwikkelaar liep ik drie stages bij Wux, waarbij ik tijdens de eerste stage mijn eerste bedrijf startte, deels op advies van Bo. Deze ervaringen vormden het fundament van mijn rol als lead developer en mede-eigenaar van Wux. Met een constante interesse in nieuwe technieken en het meedenken naar de beste oplossingen, zet ik mijn expertise dagelijks in om complexe vraagstukken op te lossen samen met mijn team.

Twee mannen in overleg tijdens het werk achter hun computerschermen
Zwaaiende emoji

Thijn Back-end developer

Op zoek naar slimme software-oplossingen die jouw bedrijf efficiënter maken?

Het team van Wux ontwikkelt maatwerk software die aansluit bij jouw behoeften. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw bedrijf elke dag succesvoller kunnen maken.

Meer over software